Produkty regionalne i tradycyjne na Pikniku nad Odrą
Chleby, rogale, bułki, wędliny według staropolskich receptur, piwa niepasteryzowane, miody oraz inne wyroby regionalne z Pomorza Zachodniego to produkty, które pojawią się 13 i 14 maja 2017 r. na jednej z najliczniej odwiedzanych targowych imprez turystycznych - Pikniku nad Odrą.
Jarmark, występy artystyczne, konkursy i pokazy dla odwiedzających, a wśród nich „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego ”. W dwunastu domkach wytwórcy i producenci z Pomorza Zachodniego zaprezentują produkty lokalne, tradycyjne i regionalne. Na zwiedzających czekać będą ciasta, pierniki, chleby i inne produkty piekarnicze oraz ekologiczne przetwory warzywno-owocowe. Smakosze odnajdą piwa niepasteryzowane z Kołobrzegu oraz Szczecina, a także kultową Starkę. Dostępne będą również wędliny produkowane tradycyjnymi metodami i paszteciki szczecińskie. Regionalne pasieki zaprezentują różnego rodzaju miody.
Piknik nad Odrą co roku odwiedza ok. 50 tys. gości, dlatego też będzie to doskonała okazja do promocji pozycji wpisanych na listę produktów tradycyjnych Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Początkowo impreza odbywała się rotacyjnie w poszczególnych województwach, a od 2013 r. na stałe zagościła w Szczecinie. W tym roku, w strefie produktów tradycyjnych, oprócz województwa zachodniopomorskiego, swój udział w prezentacji zgłosiły województwa: lubuskie i wielkopolskie oraz Ministerstwo Rozwoju Regionalnego, Środowiska i Rolnictwa Kraju Związkowego Brandenburgii.
W namiocie Województwa Zachodniopomorskiego zostanie zorganizowane stoisko informacyjno - promocyjne, w którym odwiedzający będą mogli uzyskać informacje o działaniach prowadzonych przez WPROW, zdobyć niezbędną wiedzę czy skonsultować inne kwestie związane z obszarami wiejskimi.