Rusza IX Jarmark Jakubowy
W dniach 20-23 lipca 2017 r. odbędzie się IX edycja „Jarmarku Jakubowego”. Odbywające się w Szczecinie, w rejonie Placu Orła Białego oraz ulic: Grodzkiej i Staromłyńskiej oraz w bezpośrednim sąsiedztwie Bazyliki Archikatedralnej świętego Jakuba Apostoła wydarzenie, co roku cieszy się ogromnym zainteresowaniem zarówno mieszkańców Szczecina, jak i licznych turystów.
Jarmark Jakubowy na stałe wpisał się w kalendarz wydarzeń kulturalnych naszego regionu i stanowi jedną ze sztandarowych imprez tego typu. Ze względu na swoja popularność jest doskonałą okazją do propagowania wśród mieszkańców Pomorza Zachodniego oferty produktów regionalnych i lokalnych oraz gospodarstw rolnych produkujących żywność ekologiczną i tradycyjną. Jest również okazją do promowania Listy Produktów Tradycyjnych oraz Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorze Zachodnie.
Jarmark trwać będzie 4 dni. Na ten czas planuje się stworzyć specjalny sektor: „Aleja Zachodniopomorskie Smaki – produkty tradycyjne Pomorza Zachodniego” złożony z drewnianych dokmów, w których wystawcy będą prezentować produkty lokalne, tradycyjne i regionalne z terenu Pomorza Zachodniego. Będą to w szczególności chleby, rogale, bułki, ciasta, pierniki, przetwory z róży i pomidorów, ekologiczne wędliny produkowane metodą tradycyjną wg. staropolskich receptur oraz miody, sery a także pasztety czy wariacje na temat śledzi.
Dla Wystawców udział w wydarzeniu jest również okazją do podtrzymania więzi z dotychczasowymi klientami, wprowadzenia na rynek nowych produktów i usług, umocnienia pozycji i wypromowania marki, a także poznania oczekiwań przyszłych klientów.