Zachodniopomorskie na targach Grüne Woche
I w tym roku nie zabrakło naszego regionu na berlińskich targach Grüne Woche. Ośmiu wystawców na stoisku Województwa Zachodniopomorskiego kusiło targowych gości swoimi smakowitymi produktami – od paprykarza szczecińskiego poczynając po różnego rodzaje miody.
Międzynarodowe Targi Grüne Woche w Berlinie rozpoczęły się 21 stycznia i trwały do 30 stycznia 2011 r. Tegorocznej polskiej ekspozycji patronowało hasło "Polen…schmeckt! - Polska smakuje".
Edycja targów w 2011 r. była szczególnym wydarzeniem, gdyż Polska przyjęła tytuł Kraju Partnerskiego Targów Grüne Woche. Oznacza to, że Polska, a tym samym polska żywność, była obecna we wszystkich działaniach promocyjnych tej prestiżowej imprezy.
Odwiedzający targi mogli zapoznać się z zachodniopomorskimi produktami, w tym z:
- paprykarzem szczecińskim, rybą po grecku, sałatką warzywno-rybną - Dega Zakład Pracy Chronionej z Karnieszewic,
- żurem staropolskim, pierogami: ruskimi, z kapustą i grzybami, z mięsem, gołąbkami, kotletami mielonymi, bigosem, chlebem ze smalcem i ogórkiem - Restauracja Zajazd Odra ze Starych Łysogórek,
- różnego rodzaju chlebami, ciastami, kostkami - Asprod z Klinisk Wielkich,
- wyrobami piekarniczo-cukierniczymi - Cech Rzemiosł Spożywczych ze Szczecina,
- miodami kremowanymi: wielokwiatowym, lipowym, głogowym - Pasieka Medus z Barlinka,
- różnego rodzaju miodami i pyłkami pszczelimi - Wojewódzki Związek Pszczelarzy ze Szczecina,
- miodem drahimskim: wielokwiatowym, rzepakowym, gryczanym, lipowym - Pasieka Kószka z Czaplinka,
- wędlinami, kiełbasami, szynkami, wyrobami mięsnymi - Zakład Przetwórstwa Mięsnego Grabowscy z Ościęcina.
Stoisko województwa (nr 112) znajdowało się w hali 11.2.
Miejsce targów: Messe Berlin GmbH, Messedamm 22, D-14055 Berlin.