Konferencja "Żywność ekologiczna i jej przetwórstwo"
W dniach 3-4 września 2012 r. na Zamku Książąt Pomorskich w sali Anny Jagiellonki w Szczecinie odbyła się konferencja poświęcona "Żywności ekologicznej i jej przetwórstwie". Konferencja zorganizowana została przez Wydział Nauk o Żywności i Rybactwa Zachodniopomorskiego Uniwersytetu Technologicznego w Szczecinie.
Celem konferencji była wymiana doświadczeń, poglądów oraz prezentacja wyników badań naukowych. Na konferencji szeroko omówiono m.in. zagadnienia związane z jakością i bezpieczeństwem żywności ekologicznej, wpływem sposobu żywienia zwierząt na jakość produktu końcowego, jak również sensorycznymi badaniami żywności ekologicznej oraz innowacyjnością przemysłu przetwórstwa żywności ekologicznej. Wykłady prowadzone były zarówno przez pracowników naukowych, praktyków zajmujących się problemami żywności ekologicznej i zrównoważonym rolnictwem, jak i przedstawicieli władz samorządowych. Dzięki temu przedstawiane problemy rozważane były na komplementarnych płaszczyznach.
Z uwagi na fakt, iż rozwój rolnictwa ekologicznego w Województwie Zachodniopomorskim zasadniczo przyczynia się do stworzenia w pełni zrównoważonego modelu rozwoju na obszarach wiejskich, kluczowym zagadnieniem konferencji było wsparcie idei rolnictwa zrównoważonego – Ochrony Środowiska poprzez racjonalne gospodarowanie w rolnictwie, zapewnienie bezpieczeństwa żywnościowego oraz zapewnienia dobrostanu zwierząt. Zrównoważony rozwój ma szczególnie istotne znaczenie w rolnictwie, gdzie działalność gospodarcza wpływa nie tylko na jakość i bezpieczeństwo żywności oraz stan ekosystemu, ale także na stan rozwoju obszarów wiejskich. Obecna Wspólna Polityka Rolna zmierza nie tylko do urynkowienia sektora rolnego, lecz także do zwiększenia znaczenia ochrony środowiska przyrodniczego w polityce rolnej Unii Europejskiej.
Konferencja zakończyła się podsumowaniem zagadnień dotyczących zrównoważonego rozwoju jako podstawy gospodarowania na obszarach wiejskich, rynku żywności ekologicznej i jej przetwórstwa w Polsce i w Unii Europejskiej oraz prezentacją wybranych produktów regionalnych jako dobrych przykładów żywności ekologicznej.
Konferencja dofinansowana została ze środków pomocy technicznej PROW na lata 2007-2013, schemat III, w ramach realizacji zapisów Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2012-2013.