III Święto Chleba – wypieki naszego regionu
W dniu 15 września 2012 r. w Będzinie (pow. koszaliński) odbyło się „III Święto Chleba – wypieki naszego regionu”. W projekcie udział wzięli mieszkańcy obszarów wiejskich, właścicieli gospodarstw agroturystycznych, rolnicy, wytwórcy produktów regionalnych, stowarzyszenia, przedstawiciele sołectw oraz kół gospodyń wiejskich z Województwa Zachodniopomorskiego.
Głównym celem wydarzenia było promowanie produktów rolno-spożywczych wytwarzanych według tradycyjnych receptur, nierzadko przekazywanych z pokolenia na pokolenie. Podczas wydarzenia uczestnicy poszerzyli swoją wiedzę o informacje na temat różnych form i technik wypieku pieczywa, promocji lokalnych produktów, a także mieli okazję do nawiązywania kontaktów handlowych.
W domkach lokalni wystawcy prezentowali pieczywo i inne wypieki wytwarzane w rodzinnych piekarniach i gospodarstwach agroturystycznych. Zwiedzający mieli okazję zapoznać się z recepturami i sposobami ich wytwarzania oraz degustowali chleby, bułki, ciasta i inne produkty mączne wytwarzane sposobami tradycyjnymi.
W trakcie wydarzenia zaprezentowane także zostały (w formie wystawy fotograficznej) m.in. wialnie, naczynia zasobowe, żarna oraz piece chlebowe - dawne narzędzia używane do wypieku chleba w zagrodach chłopskich. Ponadto w ramach wydarzenia zorganizowanie zostały dwa konkursy, których celem było poszukiwanie produktów charakterystycznych dla naszego regionu, propagowanie wiedzy na temat dobrego i zdrowego chleba, promocja przedsiębiorczości na obszarach wiejskich oraz popularyzacja dziedzictwa kulinarnego wsi zachodniopomorskiej.