Warsztaty kulinarne pn. „Tradycja w nowoczesności”
W dniach 1-2 grudnia 2012 r. Starostwo Powiatowe w Sławnie zorganizowało warsztaty kulinarne pn. „Tradycja w nowoczesności”, podczas którego przeszkolonych zostało dwudziestu mieszkańców powiatu Sławieńskiego. Celem warsztatów była identyfikacja i promocja oryginalnych, regionalnych produktów kulinarnych, wytwarzanych tradycyjnymi metodami oraz kultywowanie, propagowanie i pogłębianie wiedzy o tradycjach kuchni regionalnej Powiatu Sławieńskiego.
Uczestnicy warsztatów podzieleni zostali na dwie dziesięcioosobowe grupy, a każda z grup przeszkolona zostało w trzech tematach: kuchnia regionalna, carving i nalewki. Podczas warsztatów kuchni regionalnej uczestnicy nauczyli się przygotowywać potrawy kuchni regionalnej m.in. kaczka po smołdzińsku, schab po słowińsku, tort z fasoli etc. Podczas bloku poświęconego carvingowi uczestnicy zapoznali się ze sztuką rzeźbienia w owocach i warzywach, obejmującą podstawy teoretyczne oraz ćwiczenia praktyczne, w oparciu o białą rzodkiew, marchew, cukinie, kalarepę, dynie, cukinię oraz arbuza. Na koniec uczestnicy zapoznali się z podstawami przygotowania nalewek oraz z charakterystyką owoców dostępnych na Pomorzu Zachodnim, z których można przygotować nalewki.
Warsztaty adresowane były do osób prowadzących obiekty turystyki wiejskiej – gospodarstwa agroturystyczne, pensjonaty i jadłodajnie wiejskie lub planujących w najbliższym czasie rozpocząć taką działalność. Wszyscy uczestnicy otrzymali certyfikaty poświadczające uczestnictwo w warsztatach.