Województwo Zachodniopomorskie na targach „Grüne Woche”
W dniach 18-27 stycznia 2013 r. odbyły się w Berlinie Międzynarodowe Targi Gospodarki Żywnościowej, Rolnictwa i Ogrodnictwa „Grüne Woche”, które są najważniejszym i największym branżowym spotkaniem producentów i przetwórców żywności z całego świata.
Producenci i przetwórcy produktów regionalnych z województwa zachodniopomorskiego zaprezentowali swoje regionalne wyroby oraz mieli okazję do wymiany doświadczeń i nawiązania kontaktów biznesowych z partnerami z całej Europy.
Zabudowa i aranżacja naszego stoiska swoją stylistyką nawiązywała do charakteru województwa - związanego z regionem Pomorza Zachodniego. Na stoisku zaprezentowało się ośmiu wystawców z naszego regionu: Starco, Tast, Górna – Roman Balewicz, Gospodarstwo Ekologiczne SEDINA - Bożena i Ryszard Jaszczowcy, Małgorzata i Piotr Kozłowscy, Elżbieta Kuczma oraz Pasieka Fujarskich. Promowali oni swoje unikatowe regionalne wyroby wytwarzane od lat wedle oryginalnych receptur. Na zwiedzających czekały produkty piekarnicze (chleby, bułki, bagietki, Pierniki Szczecińskie), przetwory ekologiczne (dżemy, Konfitura Szczecińska z róży), wędliny, produkty mleczne oraz wiele innych znakomitych produktów regionalnych (Ogórek Kołobrzeski, Miody Drahimskie czy Paprykarz Szczeciński).
Ekspozycję stoiska województwa zachodniopomorskiego urozmaicały pokazy florystyczne zorganizowane przez florystów reprezentujących Zachodniopomorski Uniwersytet Technologiczny w Szczecinie oraz występy zespołów folklorystycznych wyłonionych w ramach „Przeglądu kapel ludowych” podczas XXV Barzkowickich Targów Rolnych „Agro Pomerania” 2012.
Ponadto przedstawiciele berlińskich mediów uhonorowali dwóch wystawców z naszego województwa za najbardziej sprawną i otwartą na klienta firmę spośród polskich wystawców. II miejsce otrzymała Górna - Pan Roman Balewicz ze Szczecina, za „Tradycyjną Polską Wędzarnia”. Z kolei III miejsce zdobyło Gospodarstwo Ekologiczne SEDINA – Bożena i Ryszard Jaszczowscy z Dolic, za „Przetwory z róży fałdzistolistnej, pomidorów i dyni”.