"Piknik nad Odrą 2013" w Szczecinie
W dniach 11-12 maja 2013 r. w Szczecinie odbył się „Piknik nad Odrą”, który jest jedną z największych imprez turystyczno-targowych w Polsce. Tegoroczny Piknik odwiedziło ok. 50 tys. Szczecinian i turystów z Polski i zagranicy.
W alejce „Zachodniopomorskie smaki” w dwunastu drewnianych domkach wystawienniczych swoje unikatowe tradycyjne i regionalne wyroby wytwarzane od lat wedle oryginalnych receptur, zaprezentowali liczni wytwórcy i producenci z regionu Pomorza Zachodniego. Na zwiedzających czekały produkty piekarnicze (chleby na zakwasie, Pierniki Szczecińskie, rogale, bułki, ciasta), przetwory (z róży fałdzistolistnej, Ogórek kołobrzeski), wędliny produkowane metodą tradycyjną wg. staropolskich receptur, miody (Drahimskie, Miody Jana) oraz wiele innych produktów regionalnych.
Celem promocji produktów regionalnych i tradycyjnych w czasie Pikniku była chęć zaprezentowania ginących tradycji kulinarnych, charakterystycznych dla obszaru Województwa Zachodniopomorskiego. Produkty regionalne i tradycyjne odgrywają znaczącą rolę w podtrzymywaniu dziedzictwa kulturowego oraz pozarolniczej aktywizacji obszarów wiejskich. Udział wystawców w Pikniku był doskonałą okazją do zaprezentowania swoich unikatowych wyrobów, pozyskania nowych klientów, wprowadzenia na rynek nowych produktów i usług, a także poznania oczekiwań klientów.
Nowością w czasie targów była Aleja Pojezierza Drawskiego. Odwiedzający mieli okazję zapoznać się z licznymi atrakcjami pojezierza drawskiego: trasami kajakowymi, konnymi i rowerowymi. Kolejną nowością była Kraina Relaksu Wellness & SPA. Goście nie tylko mogli zapoznać się z ofertą wypoczynku, ale również mogli wziąć udział w nauce Zumby, a także obejrzeć pokaz fitness. Niebywałą atrakcją sportową okazały się Regaty Ósemek Wioślarskich o Puchar Marszałka Województwa Zachodniopomorskiego, który zdobyła drużyna Akademii Morskiej w Szczecinie.
Jak co roku hitem pierwszego dnia Pikniku było Wielkie Gotowanie. Tym razem ugotowany został Żur Kapitański. Drugiego dnia z kolei długa kolejka ustawiała się po porcje dań z ryb, które przygotowano w związku z kampanią „Zaproś morze na obiad – zdrowie płynie z ryb”.
Podczas "Pikniku nad Odra" odbyły się także 9. Targi Zdrowej Żywności i Produktów Ekologicznych ORGANIC. Różnorodność oferty była ogromna. Na stoiskach można było nabyć: pieczywo z Suwalszczyzny, nalewki benedyktyńskie, smakowe wina i piwa oraz wyroby góralskie. Partnerem tegorocznych targów była Szwajcaria Kaszubska. Na stoiskach prezentujących ten Region można było posłuchać kaszubskiej gwary, spróbować kaszubskich potraw, a także zasmakować tabaki.
Projekt sfinansowany został przez Zarząd Województwa Zachodniopomorskiego w ramach środków pomocy technicznej PROW na lata 2007-2013, schemat III, w ramach realizacji zapisów Planu działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2012-2013, Sekretariatu Regionalnego Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich Województwa Zachodniopomorskiego.