Targi "Smaki Regionów" w Poznaniu
W dniach 21-24 września 2013 roku odbyły się w Poznaniu Targi „Smaki Regionów", które były świętem miłośników tradycyjnej polskiej żywności przyrządzanej według dawnych receptur.
Wydarzenie to, które odbywa się w połączeniu z Targami Polagra Food oraz Polagra Gastro w Poznaniu, z sukcesem realizuje założenie promowania naturalnej, certyfikowanej żywności tradycyjnej.
Na stoisku Województwa Zachodniopomorskiego na powierzchni 150 m2 swoje unikatowe wyroby zaprezentowali producenci produktów regionalnych, tradycyjnych i ekologicznych, a na zwiedzających czekały przetwory ekologiczne (soki, konfitury z płatków róży), wyroby wędliniarskie, miody, ogórki kiszone, grzybki marynowane z szyszką, ryby oraz pieczywo. Ponadto na stoisku prezentację kultury ludowej urozmaiciły zespoły folklorystyczne z Pomorza Zachodniego: Jagody i Swaty.
Targi „Smaki Regionów" dla naszych wystawców były doskonałym miejscem spotkań i podtrzymania więzi z dotychczasowymi klientami, wprowadzenia na rynek nowych produktów i usług, umocnienia pozycji i wypromowania marki, a także poznania oczekiwań przyszłych klientów. Dodatkowo podczas czterech dni targów producenci żywności z całej Polski wzięli udział w szkoleniach, warsztatach i konferencjach, na których dowiedzieli się m.in. jak wprowadzić produkty tradycyjne do handlu oraz jak znakować żywność.
Stowarzyszenie Rzemieślników Piekarstwa RP przeprowadziło warsztaty, degustacje oraz pokazy wypieku pieczywa w ramach projektu „Tradycja i smak polskiego pieczywa”. Wśród prezentowanych smakowitości nie zabrakło piekarskich rarytasów będących dziełem mistrzów zawodu. Zaglądając do „galerii zapachów piekarskich” zwiedzający mogli poczuć zapachy na co dzień wypełniające piekarnie, a także zobaczyli jak wygląda ziarno, mąka, ciasto czy kwas chlebowy.
Podczas uroczystości otwarcia wręczone zostały targowe medale. W tym roku nagrodzono produkty z Pomorza Zachodniego: konfiturę szczecińską z płatków róży oraz sok jabłko-burak. Puchar Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi za najciekawszą prezentację regionu na Targach „Smaki Regionów” zdobyło stoisko województwa zachodniopomorskiego.
Jednocześnie podczas Targów poznaliśmy laureatów XIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, którego organizatorem na szczeblu krajowym była Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego. Wśród nich nie zabrakło również wystawców z naszego województwa. Najlepsze produkty i dania tradycyjne, regionalne i lokalne otrzymały statuetkę „Perła 2013”:
Bożena i Ryszard Jaszczowscy
- za nalewkę na owocach z czarnego bzu
F.B.H.U. Modehpolmo Sp. z o. o.
- za karpia po dzwonowsku
Krystyna i Andrzej Hapka
- za budyń z grzybów i sarninę duszoną z cebulą i suszoną dynią
Restauracja „DUNE” ze Świnoujścia, Andrzej Waleczko i Karolina Szyrocka
- za uznamską zupę rybną i dorsza na torciku z grillowanych warzyw w sosie winno-maślanym