Z sukcesami na poznańskich „Smakach Regionów”
Pomorze Zachodnie z sukcesami prezentuje się na poznańskich Targach „Smaki Regionów 2014”. W niedzielę, 28 września br. cztery „Kulinarne Perły” powędrowały do zachodniopomorskich produktów i potraw. Również stoisko wystawowe województwa w kształcie ula zostało wyróżnione.
Targi „Smaki Regionów” rozpoczęły się w sobotę, 27 września br. w hali Międzynarodowych Targów Poznańskich. To święto tradycyjnej i certyfikowanej żywności, podczas którego poszczególne województwa prezentują regionalne specjały. W tym roku Pomorze Zachodnie było partnerem strategicznym wydarzenia.
Goście targów mogli spróbować tradycyjnych i regionalnych potraw z Pomorza Zachodniego w specjalnie zaaranżowanym stoisku, które otrzymało z rąk Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi pierwszą nagrodę za zabudowę. Strefa wystawowa województwa, o powierzchni 150 m2 i wysokości 6,5 m, nawiązywała kształtem do ula. Do wtorku, 30 września prezentowało się w niej blisko 20 wystawców.
Cztery Perły z Pomorza Zachodniego
Podczas poznańskich targów poznaliśmy także laureatów XIV edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów”. Najlepsze tradycyjne, regionalne i lokalne produkty oraz dania otrzymały statuetkę „Kulinarna Perła 2014”. Cztery „Perły” trafiły do zachodniopomorskich produktów i potraw. Perłą doceniono Akacjowy miód cedyński z pasieki „Miody Jana” Jana Olszańskiego ze Szczecina oraz Grzyby marynowane z szyszką wytwarzane przez Krystynę Hapkę z Ostrego Barda z gminy Połczyn Zdrój. Nagrodzony miód oraz grzyby znajdują się na Liście Produktów Tradycyjnych prowadzonej przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz należą do Europejskiej Sieci Dziedzictwa Kulinarnego Pomorza Zachodniego.
Natomiast sieja miedwieńska serwowana z kurkami w miodowej otoczce z fasolką szparagową z Restauracji Zamkowa ze Szczecina oraz pierogi z kozim serem i zielonym śledziem Polskiego Stowarzyszenia na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Szczecinie otrzymały tegoroczne „Kulinarne Perły” w kategorii potrawy.
Przepisy na sukces
Nagrodzona potrawa rybna przygotowana jest na bazie siei miedwieńskiej – ryby z jeziora Miedwie. Sieja wpisana jest na Listę Produktów Tradycyjnych. To druga „Perła Kulinarna” Zamkowej. Restaurację w roku 2012 nagrodzono za sandacza w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty. Pierogi, przygotowane przez Danutę Jóźwik oraz Bartosza Krzyżanowskiego, zostały w roku 2014 docenione w wojewódzkiej edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w części dotyczącej potraw.
Pomorze Zachodnie na Targach
Targi „Smaki Regionów” odbyły się pomiędzy 27 a 30 września 2014 r. w Poznaniu w hali Międzynarodowych Targów Poznańskich. Goście targów na stoisku Pomorza Zachodniego mogli spróbować miodów drahimskich, choszczeńskiej strucli z makiem, chleba gwdowskiego, wędzonych pstrągów, wędlin, serów. Prezentowała się tu także baniewicka Winnica Turnau. To największa i z pewnością najnowocześniejsza winiarnia w naszym regionie.
GALERIA