Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"
Lista produktów regionalnych Województwa Zachodniopomorskiego wyróżnionych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”:
Konfitura z płatków róży (Róża fałdolistna)
Tajemnicą smaku konfitury są płatki Róży fałdolistnej, która obficie kwitnie w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Do wytwarzania tego pysznego przetworu używa się płatków różanych z odciętą „piętką” wybieloną płatka, zbieranych zawsze rano – po obeschnięciu rosy. Płatki zasypuje się cukrem, pozostawia w makutrze na 2 – 3 dni, następnie drewnianym wałkiem uciera się zawartość makutry do osiągnięcia jednolitej masy. Konfiturę, po umieszczeniu w słoiczkach, można przechowywać w spiżarni nawet kilka lat.
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2003.
Chleb razowy wiejski „Koprzywieński”
Kazimiera Kula
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2004.
Ogórek Kołobrzeski
Elżbieta Kuczma
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2005.
Gęsie pipki
Wielopokoleniowa tradycja wytwarzania tego przysmaku pochodzi z rodziny zamieszkującej wieś Nieborowo. Swój niepowtarzalny smak gęsie pipki zawdzięczają prostocie przygotowania i charakterystycznym dla polskiej kuchni składnikom. Wypełnione nadzieniem gęsie szyjki są gotowane, a następnie – po pokrojeniu na plastry – opiekane są na patelni. Potrawa przygotowywana jest z surowców z własnego gospodarstwa.
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2007.
Produkty z róży fałdzistolistnej
Bożena i Ryszard Jaszczowscy
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2008.
Miód Drahimski
Krzysztof Fujarski, Gospodarstwo Pasieczne
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2008.
Niechorskie koreczki Neptuna
Przepis na ten rybny frykas pochodzi już z początku XX wieku. Koreczki wyrabiane są z filetów świeżych śledzi, które po zwinięciu i dodaniu cebuli, trafiają do aromatycznej zalewy oliwowo - octowej. Włożone do kamiennego garnka i szczelnie zakryte mogą być długo przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu., by w odpowiednim czasie trafić na stół i cieszyć podniebienia.
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2009.
Kaziukowe serducha
Pierniki w kształcie serc, na które przepis został przywieziony z Wileńszczyzny, rodzinnych stron pani Ireny Śmiałek, gdzie były sprzedawane podczas jarmarków 4 marca (na imieniny Kazimierza).
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2010.
Pstrąg Ryby Lubie po Rybacku
To pstrąg z jeziora Lubie przygotowywany od lat w rodzinie państwa Kozłowskich. Surowa ryba jest podawana w słoikach, w specjalnej zalewie, której skład jest tajemnicą.
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2010.
Zupa na sandaczu Anny Jagiellonki
Zupa na sandaczu Anny Jagiellonki z restauracji Na Kuncu Korytarza zawiera w sobie trzy nuty: francuską (posmak cebuli), niemiecką (zupa ogórkowa) i polską (sandacz z jeziora Dąbie).
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2010.
Złota sieja wędzona „Miedwianka”
F.B.H.U. „Modehpolmo” sp. z o.o.
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2011.
Zrazy z dzika w sosie własnym, faszerowane śliwką i warzywami
Mariusz Siwak i Tomasz Madera „PARK HOTEL”
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2011.
Udo gęsie kluseczkami
Restauracja „Na Kuncu korytarza”
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2011.
Pierniki norbertańskie z Trzebiatowa
Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2012.
Świeży sok owocowo-warzywny jabłko-rabarbar
Sebastian Piekarz
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2012.
Konfitury z pomidorów
Bożena i Ryszard Jaszczowscy
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2012.
Zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową
Restauracja "PARK HOTEL"
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2012.
Sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty
Restauracja "Zamkowa"
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2012.
Nalewka na owocach z czarnego bzu
Bożena i Ryszard Jaszczowscy
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2013.
Karp po dzwonowsku
M.B.H.U MODEHPOLMO
Produkt nagrodzony PERŁĄ 2013.
Budyń z grzybów
Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.
Sarna duszoną z cebulą i suszoną dynią
Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.
Uznamska zupa rybna
Restauracja DUNE ze Świnoujścia
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.
Dorsz na torciku z grillowanych warzyw w sosie
Restauracja DUNE ze Świnoujścia
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.
Akacjowy miód cedyński
„Miody Jana” Jana Olszańskiego ze Szczecina
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.
Grzyby marynowane z szyszką
Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.
Sieja miedwieńska serwowana z kurkami w miodowej otoczce z fasolką szparagową
Restauracja Zamkowa ze Szczecina
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.
Pierogi z kozim serem i zielonym śledziem
Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Szczecinie
Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.