Województwo zachodniopomorskie Województwo pomorskie warminsko-mazurskie Województwo podlaskie Województwo lubuskie Województwo wielkopolskie kujawsko-pomorskie Województwo mazowieckie Województwo lodzkie Województwo lubelskie Województwo dolnośląskie Województwo opolskie Województwo świętokrzyskie Województwo śląskie Województwo małopolskie Województwo podkarpackie

(wersja archiwalna)

English 
baner

  Znajdź KSOW na:

      

Konkurs "Nasze Kulinarne Dziedzictwo"

 

Lista produktów regionalnych Województwa Zachodniopomorskiego wyróżnionych w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo”:

Konfitura z płatków róży (Róża fałdolistna)

Tajemnicą smaku konfitury są płatki Róży fałdolistnej, która obficie kwitnie w warunkach wysokiej wilgotności powietrza. Do wytwarzania tego pysznego przetworu używa się płatków różanych z odciętą „piętką” wybieloną płatka, zbieranych zawsze rano – po obeschnięciu rosy. Płatki zasypuje się cukrem, pozostawia w makutrze na 2 – 3 dni, następnie drewnianym wałkiem uciera się zawartość makutry do osiągnięcia jednolitej masy. Konfiturę, po umieszczeniu w słoiczkach, można przechowywać w spiżarni nawet kilka lat.

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2003.

 

Chleb razowy wiejski „Koprzywieński”

Kazimiera Kula

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2004.

 

Ogórek Kołobrzeski

Elżbieta Kuczma

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2005.

 

Gęsie pipki

Wielopokoleniowa tradycja wytwarzania tego przysmaku pochodzi z rodziny zamieszkującej wieś Nieborowo. Swój niepowtarzalny smak gęsie pipki zawdzięczają prostocie przygotowania i charakterystycznym dla polskiej kuchni składnikom. Wypełnione nadzieniem gęsie szyjki są gotowane, a następnie – po pokrojeniu na plastry – opiekane są na patelni. Potrawa przygotowywana jest z surowców z własnego gospodarstwa.

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2007.

 

Produkty z róży fałdzistolistnej

Bożena i Ryszard Jaszczowscy

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2008.

 

Miód Drahimski

Krzysztof Fujarski, Gospodarstwo Pasieczne

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2008.

 

Niechorskie koreczki Neptuna

Przepis na ten rybny frykas pochodzi już z początku XX wieku. Koreczki wyrabiane są z filetów świeżych śledzi, które po zwinięciu i dodaniu cebuli, trafiają do aromatycznej zalewy oliwowo - octowej. Włożone do kamiennego garnka i szczelnie zakryte mogą być długo przechowywane w ciemnym, suchym i chłodnym miejscu., by w odpowiednim czasie trafić na stół i cieszyć podniebienia.

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2009.

 

Kaziukowe serducha

Pierniki w kształcie serc, na które przepis został przywieziony z Wileńszczyzny, rodzinnych stron pani Ireny Śmiałek, gdzie były sprzedawane podczas jarmarków 4 marca (na imieniny Kazimierza).

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2010.

 

Pstrąg Ryby Lubie po Rybacku

To pstrąg z jeziora Lubie przygotowywany od lat w rodzinie państwa Kozłowskich. Surowa ryba jest podawana w słoikach, w specjalnej zalewie, której skład jest tajemnicą.

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2010.

 

Zupa na sandaczu Anny Jagiellonki

Zupa na sandaczu Anny Jagiellonki z restauracji Na Kuncu Korytarza zawiera w sobie trzy nuty: francuską (posmak cebuli), niemiecką (zupa ogórkowa) i polską (sandacz z jeziora Dąbie).

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2010.

 

Złota sieja wędzona „Miedwianka”

F.B.H.U. „Modehpolmo” sp. z o.o.

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2011.

 

Zrazy z dzika w sosie własnym, faszerowane śliwką i warzywami

Mariusz Siwak i Tomasz Madera „PARK HOTEL”

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2011.

 

Udo gęsie kluseczkami

Restauracja „Na Kuncu korytarza”

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2011.

 

Pierniki norbertańskie z Trzebiatowa

Trzebiatowskie Towarzystwo Kultury

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2012.

 

Świeży sok owocowo-warzywny jabłko-rabarbar

Sebastian Piekarz

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2012.

 

Konfitury z pomidorów

Bożena i Ryszard Jaszczowscy

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2012.

 

Zupa krem z dyni z marynowanym dorszem i pianką marchewkową

Restauracja "PARK HOTEL"

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2012.

 

Sandacz w ziarnach słonecznika na placku z kiszonej kapusty

Restauracja "Zamkowa"

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2012.

 

Nalewka na owocach z czarnego bzu

Bożena i Ryszard Jaszczowscy

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2013.

 

Karp po dzwonowsku

M.B.H.U MODEHPOLMO

Produkt nagrodzony PERŁĄ 2013.

 

Budyń z grzybów

Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.

 

Sarna duszoną z cebulą i suszoną dynią

Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.

 

Uznamska zupa rybna

Restauracja DUNE ze Świnoujścia

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.

 

Dorsz na torciku z grillowanych warzyw w sosie

Restauracja DUNE ze Świnoujścia

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2013.

 

Akacjowy miód cedyński

„Miody Jana” Jana Olszańskiego ze Szczecina

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.

 

Grzyby marynowane z szyszką

Krystyna i Andrzej Hapka z folwarku Biernów-Park

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.

 

Sieja miedwieńska serwowana z kurkami w miodowej otoczce z fasolką szparagową

Restauracja Zamkowa ze Szczecina

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.

 

Pierogi z kozim serem i zielonym śledziem

Polskie Stowarzyszenie na Rzecz Osób z Upośledzeniem Umysłowym Koło w Szczecinie

Potrawa nagrodzona PERŁĄ 2014.

 

Portale regionalne
mapa
 
logo Unia Europejska
Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich:
Europa inwestująca w obszary wiejskie
logo PROW
logo FAPA    logo CDR
Mapa serwisu    |    copyright KSOW 2009