Produkty tradycyjne i regionalne
Pomorze Zachodnie to region mający nie tylko bogatą i niezwykle burzliwą historię, ale również posiadający zbiór fascynujących tradycji, zwyczajów i kultur. Ludność województwa zachodniopomorskiego pochodzi z różnych stron Polski przedwojennej i powojennej. Przybysze przywieźli tu różnorodną gamę smaków i potraw, które wkomponowały się w smaki występujące na tym terenie w okresie przedwojennym. Te różnorodne produkty i potrawy tworzą jedyny, niepowtarzalny region kulinarny Pomorza Zachodniego. Jest on stosunkowo „młody”, bo liczy tylko kilkadziesiąt lat, ale ma już swoje sukcesy w postaci produktów wpisanych na Listę Produktów Tradycyjnych.
Promocja i sprzedaż tradycyjnie wytwarzanej żywności nie tylko podnosi atrakcyjność obszarów wiejskich, ale także daje szansę na utworzenie nowych miejsc pracy na wsi, a tym samym – na pozyskiwanie nowych źródeł dochodu. Ważne jest to, że lokalne i regionalne produkty żywnościowe cieszą się coraz większym uznaniem i zainteresowaniem konsumentów, co przyczynia się do wzmocnienia poczucia tożsamości regionalnej oraz rozwoju i promocji województwa zachodniopomorskiego.
Klip reklamowy "Zachodniopomorskie smaki"